top of page

Meditasyon İçin Sanatsal Bir Araç: Mandala

Mandala en basit manasıyla "daire" anlamına gelir. Tarih boyunca birçok kültürde zihnin konsantre olmasını sağlamak ve maneviyatla bağlantıyı güçlendirmeye yardımcı olmak için dairesel şekiller kullanılmıştır. Benzer şekilde meditasyonda da mandala odaklanmaya, daha derin rahatlamaya ve ruhsal bağlantı sağlamaya yardımcı olabilir. Bu yazıda mandalanın ne olduğuna, nasıl yapıldığına ve faydalarına değinilecektir.


Mandala Nedir?

Mandala, esas olarak Tibet Budist geleneğinde kullanılan ruhani bir semboldür. Sanskrit dilinde mandala, yaşam enerjisi veya "kaynak" ile bağlantıyı temsil eder. Yaşam döngüsünün sembolizmi ve süreksizlikteki kalıcılığı mandala aracılığıyla temsil edilir. Desenin dış kenarı, dış dünyaya olan bağlılıklarımızı sembolize eder. Bunlara örnek olarak, günlük hayatımızdaki ilişkilerimiz, beklentilerimiz ve bağlılıklarımız verilebilir. Mandalanın merkezi ise tüm dış dünya bağlantılarından bağımsız, yaşamın en saf enerjisini bize gösterir.


Mandala nedir? Mandala nasıl yapılır?

Mandalalar doğada deniz kabukları, kuş yuvaları, meyveler ve çiçekler gibi şekillerde bulunur. Büyüme ve ruhsal gelişimi sembolize ederken, size bir meditasyon "aracı" sunarak uygulamak için özel bir ortam oluşturur. Mandala tasarımlarımız, meditasyon ve yoga pratiğiniz için kutsal bir alan yaratır ve günlük yaşamda daha duyarlı olmanız için size ilham verir.


Mandalalar Neyi Temsil Eder?

Günümüzde pek çok mandala asıl kaynağı olan Hinduizm ve Budizm ile alakalı değil gibi gözükse de asıl kaynağı unutmamak gerekir. Çünkü bu inanışlara göre mandala hem evreni hem de kişinin aydınlanma arayışını temsil etmektedir. Ayrıca mandalanın merkezi bir sarayı simgelemektedir onun etrafındaki şekiller ise onu çevreleyen koruma kalkanlarıdır. Yani her katman kişinin saraya girmeden önce edinmesi gereken bir niteliği simgelemektedir. Bu anlamıyla mandala, yaşamı ve kişinin kendisini gerçekleştirmeye yani bilgeliğe giden yolu temsil eder.


Mandalanın Faydaları Nelerdir?

Mandala çizmek, kendinizi ezberci bir zihinden kurtarmanın ve yapılacaklar listenizden, programlarınızdan, endişelerinizden ve korkularınızdan bir süreliğine uzaklaşmanın harika bir yoludur. Buradaki fikir, zihninizi boşaltmak ve kendinizi yaratıcı bir akış durumuna bırakmaktır. En sevdiğiniz rahatlatıcı müziği açın, birkaç mum yakın, birkaç derin nefes alın ve siz mandala başyapıtınızı çizerken bilinçaltınızın kontrolü ele geçirmesine izin verin.


İkincil olarak mandalalar meditasyon için de kullanılmaktadır. Mandalalar, üzerinde meditasyon yapıldığında derin bir iç dönüşüm getirebilecek sembolik imgelerdir. Bu yüzden ilk adım, sizi derinden etkileyen bir mandala seçmektir. Daha sonra istediğiniz bir niyeti belirler ve ardından tasarıma özenle bakarak mandalanın güzel tasarımına odaklanırsınız. Zihniniz günlük stresleri düşünmeye başlarsa, odak noktanızı mandalanın güzelliğine geri getirin. Mandalanın güzelliği, tasarımlara ve renklere çekilerek tüm dikkatinizi çekmelidir. Yavaş yavaş kendinizi daha rahat ve hafif hissedeceksiniz. Onun sizi bir yolculuğa çıkarmasına izin verin ve eğer düşünceler gelmeye başlarsa, sadece gevşeyin ve dikkatinizi tekrar mandalaya odaklayın. Mandala üzerine ilk meditasyon yaptığınızda 5 dakika yeterlidir ve daha fazla deneyim kazandıkça kademeli olarak 15 dakikaya kadar çıkarabilirsiniz.


Mandalalara bakarak meditasyon yapmak kadar kendi mandalanızı çizmek de oldukça meditatif bir uygulamadır. Resim yeteneğiniz olmadığını düşünerek üzülmenize gerek yok. Çünkü herkes mandala yapabilir. İhtiyacınız olan sadece bir kağıt bir kalem ve üzerinde yoğunlaşacağınız bir niyettir aslında.


Mandala nedir? Mandala nasıl yapılır?

Mandala Nasıl Yapılır?

  1. Bir pusula kullanarak veya küçük bir tabak veya kupa gibi yuvarlak bir nesnenin etrafını çizerek bir kağıt parçası üzerine bir daire çizin. Mandalanın merkezini bulun ve merkez boyunca yatay ve dikey bir çizgi çizin. Mandalaya kaç nokta eklemek istediğinize bağlı olarak daireyi turta dilimlemeye devam edebilirsiniz.

  2. Bu durumda daireyi 8 parçaya böldükten sonra (ancak daha detaylı tasarımlar için daireyi daha fazla parçaya bölebilirsiniz) daha küçük bir merkez çember ve bunun dışında mutlaka dairesel olması gerekmeyen daha fazla daire çizin. Merkezden eşit mesafede birleşen düz çizgiler olabilir. Çizmeyi seçtiğiniz tasarıma bağlı olarak istediğiniz kadar iç daire ekleyebilirsiniz. Her farklı katman veya dairenin içine, yaprakları, kareleri, kalpleri veya aklınıza gelen herhangi bir şekli ekleyebilirsiniz.

  3. Mandalanın dış çemberine doğru ilerlerken, motifleri gittikçe daha büyük çemberler halinde çizmeye devam edin. Çiçekler, geometrik şekiller, spiraller, daha küçük daireler, üçgenler, kuşlar gibi farklı şekilleri kullanabilirsiniz. Mandalanın her bir parçasına yeni şekiller ve çizgiler eklerken tutarlı kalması için şekiller tekrarlanmalıdır. Mandala içine daha fazla çizgi ve şekil eklemek, mandalanın dış çemberlerinde doldurulacak daha fazla alan olduğundan daha önemli hale gelir. Başladığınız daireler ve çizgiler yerine daha sonra farklı şekiller eklemeyi seçerseniz mandalayı çizmeye başladığınızdaki şekiller silinebilir ancak öncesinde kılavuz olarak kullanışlıdır.

bottom of page